Természetes segítség hőhullámok ellen

A nők mintegy egyharmadánál a változókorban komoly klimaxos panaszok lépnek fel. A fő tünetek hőhullámok, alvászavarok és depresszív hangulatok szoktak lenni. A hormonterápiát közben sokan kritikus szemmel nézik, mivel növeli a daganat és az epekő kialakulásának kockázatát. Mozgással, táplálkozással és relaxációs technikákkal azonban megelőzhetők vagy enyhíthetők a változókori panaszok.

Hetente kétszer halat

Mivel a dohányzó nők gyakrabban szenvednek hőhullámoktól, és ezek gyakrabban lépnek fel stressz hatása alatt, a dohányzásról való leszokás és a stresszkezelés célszerű intézkedések lehetnek a klimaxos panaszok ellen. Ehhez ajánlatos még hetente kétszer halat tartalmazó étkezést iktatni az étrendbe. Kísérleti tanulmányok a hőhullámok és a depresszív hangulatok javulását mutatták omega-3 zsírsavakat tartalmazó étrend-kiegészítők szedése mellett.

Sport, jóga és Kneipp-kúra

Ajánlott a mozgás és a sport is: a fizikailag aktívabb nőknél ritkábban jelentkezik stressz, szorongás, depresszió, ingerlékenység, feledékenység, fejfájás és szexuális zavar. Tanulmányok szerint a jóga, a csikung és a tájcsi, valamint a relaxációval történő stresszoldás a klimaxos tünetek, illetve az alvásminőség javulásához vezetnek. A Kneipp-féle hidroterápiának is pozitív hatását tapasztalták.

Orbáncfű és közönséges rebarbara

Változókori panaszok ellen vitathatatlanul alkalmazhatók a növényi szerek is (fitoterápia). Bizonyítható hatással rendelkezik az enyhe és középsúlyos depressziónál alkalmazott orbáncfű, csak figyelembe kell venni a vérhígító hatását is. Ugyancsak hatékonynak bizonyult a közönséges rebarbara kivonata. A fitoösztrogének helyett inkább szerepeljen szójabab és tofu az étrendünkben, amelyek bőségesen tartalmaznak telítetlen zsírsavakat.

Káros mellékhatások nélkül

A természetgyógyászat és a komplementer gyógyászat előnye a változókori panaszok kezelésében: nem lépnek fel káros kölcsönhatások azokkal a gyógyszerekkel, amelyeket a páciensnek más betegségek miatt kell szednie./Forrás:Gyógyszerek nélkül/