Táplálkozási tanácsok

Az emberi test a természet által kialakított tökéletes szervezet. Természetes állapota az egészség. Mindig erre törekszik oly módon, hogy állandóan tisztítja magát a fölösleges és ártalmas anyagoktól.

Szervezetünkben az emésztés igényli a legtöbb energiát. (Ezért álmosodunk el egy kiadós étkezés után)
Célunk: az étkezéssel energiát szolgáltatni a testnek, és csak annyi energia elhasználásra kényszeríteni az emésztés során, amennyi feltétlenül szükséges.

Emésztési idők:

 • Gyümölcsök: 10-30 perc alatt áthaladnak a gyomron (dinnye 8-10 perc, banán 25-30 perc, szárított gyümölcsök 45-60 perc)
 • Saláták, zöldségek: 1-2 óra
 • Szénhidrátok: rizs, burgonya, valamennyi lisztből készült étel (kenyér, tészták, péksütemények) önállóan vagy csak zöldséggel fogyasztva 3-3,5 óra
 • Fehérjék: húsok, tej, tejtermékek, tojás, hal, tengeri gyümölcsök, önállóan vagy csak zöldséggel fogyasztva 3,5-4,5 óra.

Amit a gyümölcsevésről tudni kell

 • A nyers, nem cukrozott gyümölcs tökéletes táplálék. Nem leülepítő, hanem tápláló és tisztító tatása van. A gyümölcs a gyomorban csak előemésztődik, áthaladása ezért igen gyors.
 • Gyümölcsöt csak üres gyomorba!
 • Gyümölcsöt soha nem szabad közvetlenül valami után, vagy valamivel együtt enni.
 • Gyümölcsevés után 30 perccel már bármit fogyaszthatunk.

Étkezés után mennyi idő múlva ehetünk gyümölcsöt?

Saláták, zöldségek után 1,5-2 óra.
Helyesen kombinált étel hús nélkül 3 óra.
Helyesen kombinált étel hússal 4 óra.
Bármilyen helytelenül kombinált étel 8 óra.

Amit a húsevésről tudni kell

Testünknek naponta 23 g fehérjére van szükséges. A többit kiürítjük, illetve mérgező hulladékként a testben marad.

A húsevés káros hatásai csökkennek, ha:

 • Csak jó hús fogyasztunk. Sajnos az állatokat antibiotikumokkal, hormonokkal kezelik. Ezen kívül az állatok húsa tartalmazza az életük során a takarmánnyal elfogyasztott növényi vegyszereket is. A feldolgozott húsokat ismét vegyszerekkel kezelik, hogy minél tovább eladhatók legyenek.
 • Egy nap egynél többször ne együnk húst!
 • Tartsunk húsmentes napokat!
 • A húst csak helyes kombinációban - zöldségekkel, salátákkal - fogyasszuk.

Jó tudni: a szárnyasok és a halak, tengeri gyümölcsök húsa jóval könnyebben emészthető a vörös húsoknál. A húsokat az ízletesség és az emészthetőség kedvéért praktikus pácolni, de csak növényi fűszerekkel, sóval és olajjal. Soha ne tejjel vagy alkohollal!

Amit a tejről tudni kell

A tej nyálkaképződést okoz a szervezeten belül.
Egyértelmű összefüggést találtak a tejfogyasztás, az allergiák, az ízületi problémák és még sok más betegség között.

Tehát: tejet lehetőleg ne igyunk, ha mégis, ne túl gyakran!
A sajtokat salátával, zöldséggel fogyasszuk!
A joghurtot, kefirt csak önállóan vagy zöldséggel, salátával együk, gyümölccsel soha!

A vaj kivételével az összes tejtermék igen erősen savképző hatású.

Vajat fogyaszthatunk szénhidrátokkal, de lehetőleg ne húsokkal.
A zsír hátráltatja a fehérjék emésztését - ezért "nehezek" a zsíros húsok - viszont jól emésztődik szénhidrátokkal. pl.: vajas kenyér, zsíros kenyér, szalonnás kenyér jól emésztődik, szemben pl. egy párizsis zsemlével, amit sokak könnyebb tápláléknak hisznek.
Természetesen a zsír + szénhidrát kombinációhoz is fogyasszanak sok zöldséget: retket, hagymát, uborkát, paprikát, paradicsomot.

Az ételek helyes kombinációja

Cél, hogy táplálkozásunk fele nem koncentrált ételekből (friss zöldség és gyümölcs) álljon.
Egy étkezéskor lehetőleg csak egyfajta koncentrált ételt együnk, mert emésztőrendszerünk csak ezt tudja tökéletesen megemészteni.

Minden koncentrált ételhez társítsunk nyers zöldségeket, salátákat (de ne gyümölcsöt!!!), mert természetes hatóanyagaik révén segítik az emésztést.

ELVÁLASZTÓ DIÉTA - helyes társítás:

Összefoglalva: 

 • szénhidrátétkezés (burgonya, rizs, tészták, kenyér) + zöldség és saláta
 • húsétkezés (marha, borjú, vadak, szárnyasok, halak) + zöldség és saláta
 • tejtermékek (joghurt, kefir, sajt, túró) + zöldség és saláta
 • tojásételek + zöldség és saláta

Ily módon az emésztés és a méregtelenítés hatásfoka is javul, ami igen sok energiát takarít meg a szervezetnek. A jó felszívódás miatt megszűnnek a hiányállapotok.

Mi van a háttérben?
A helytelen társítás következményei

 • Az állati fehérjék emésztőnedve savas, a szénhidrátoké pedig lúgos, ezek egyidejűleg optimálisan működni nem képesek.
 • A sav és a lúg a gyomorban közömbösíti egymást, így az étel lebomlani nem tud, hanem 7-8 órán keresztül rothad és erjed.
 • Fáradtságot, felfúvódást, szélgörcsöket, rossz közérzetet okoz, és mérhetetlen sok energiát elrabol a test egyéb funkcióitól.
 • A helytelenül kombinált étel további 20-40 órát tölt a bélrendszerben, mire nagy nehezen kiürül, rengeteg toxikus anyagot hagyva maga után.
 • Ha újra és újra olyan ételeket fogyasztunk, amelyek emésztése az előbb leírtak szerint megterheli szervezetünket, akkor beindul az előbb-utóbb betegséghez vezető ördögi kör, melynek egyik tünete az elhízás.

Befejezésül

Fontos tudni, hogy az itt leírt étkezési alapelvek mindig személyre szabottan működnek. Nincs tökéletes diéta, csak egyénileg helyesen összeállított étrend lehetséges, melyet a test szükségletei szerint folyamatosan korrigálhatunk. Így az egészséges étrendre való törekvés elvezet a táplálkozásterápiáig, mely szakember irányításával történik. (Sajnos Magyarországon ilyen képzettségű terapeuta még alig található.)
Tapasztalati tény, hogy az emberi szervezet hatékonysága növelhető azáltal, hogy megszüntetjük a ránehezedő felesleges terhelést. Semmi sem lehet megterhelőbb, mint a tápanyagok hiánya, a mérgező anyagok felhalmozódása és az allergiák jelenléte. Ezek nagymértékben befolyásolják az egész test, többek között az immunrendszer működését - mely egészségünk megőrzésének védelmi rendszere.

Bármely betegség esetén a test állapotának optimalizálása (a mérgező anyagoktól való megtisztítása és tápanyagokkal való ellátása) alapvetően szükséges ahhoz, hogy szervezetünk - mely soha nem adja fel az egészségért folyatott küzdelmet - sikerrel szállhasson szembe a betegségekkel.

Az egészségtudatos életmód egyik alapköve az egészséges táplálkozás.


 

Táplálkozásunk minősége jelentős kihatással van nem csak az egészségünkre, de a testsúlyunkra, közérzetünkre és életkedvünkre is. Legideálisabb a változatos vegyes táplálkozás, amelyben a növényi eredetű táplálékok vannak túlsúlyban.

Egészséges étrend alapjai

Az egészséges étrend alapköve az, hogy a szervezetünk megfelelő arányban kapja az alapvető tápanyagokat – ez a fehérje, szénhidrát, zsír. A pontos arányszámban nem tudtak még az orvosok és dietetikusok megegyezni, így nagyjából ez a lebontás:

 • Szénhidrát – 40-60%:
  gabonafélék, tészták, zöldségek, gyümölcsök
 • Zsír – 20-30%:
  tejtermékek, húsok, halak, növényi- és állati zsírok és olajok, zsírsavak, hidegen sajtolt magolajok
 • Fehérje – 10-15%:
  hús, hal, tejtermékek, hüvelyesek, tojás

Az egészséges étrend alapja a változatos, vegyes, kiegyensúlyozott táplálkozás.

10 parancsolat, azaz alapszabály az egészséges, tudatos táplálkozásról: 
A cél a változatos táplálkozás, tápanyagban gazdag és energiaszegény élelmiszerek változatos fogyasztása, megfelelő kombinációban és mennyiségben.

 • 1. Gabonatermék és burgonya: kenyér pirítva, tészta, rizs, zabpehely, legideálisabb esetben teljes kiőrlésű változatban, valamint burgonya. Kevés zsírt tartalmaznak, viszont annál több vitamint, ásványi anyagot, nyomelemeket, stb.  De sok kalóriát is, így mérsékelten fogyasszuk!
 • 2. Zöldség és gyümölcs: javasolt legalább napi öt egységet (kb. maroknyit) fogyasztani belőlük. Lehetőleg frissen, vagy kissé párolva, illetve lé formájában.
 • 3. Tej, tejtermékek, valamint hús, felvágottak és tojás mérsékelt mennyiségben. Lehetőleg a tejtermékek zsírszegény változatát illetve a baktérium flórával savanyított kefírt és joghurtot fogyasszuk.
 • 4. Hal – hetente két-három alkalommal fogyasszunk halat,elsősorban olajos halat, mint pl lazac, szardínia stb
 • 5. Kevés zsír:  A zsíéletfontosságú zsírsavakat tartalmaz, és vannak zsírban oldódó vitaminok is. A zsír különösen energiagazdag, így a túl sok zsíros termék fogyasztása túlsúlyhoz vezethet. Javasolt növényi olajok és zsírok alkalmazása. Érdemes figyelni az élelmiszerekben található rejtett transzzsírokra is (pl. szalámi, édes tészták, gyorséttermi ételek). Naponta 60-80 gr zsír elegendő, de szükséges is a normális epesav müködéshez.
 • 6. Cukor és só csak mértékkel: cukor, cukrot tartalmazó italok kevésbé foduljanak elő étkezésünkben. A só helyett gazdagítsuk ételeinket fűszernövényekkel.Édességekhez, süteményekben cukor helyett használjunk fruktózt, mézet vagy gyümölcsöket, valamint a 0 glikémiás indexű, növényi eredetű Steviát. a Xilitet, vagy Eritritolt. Az utóbbiakat bátran fogyaszthatjáka cukorbetegek és fogyókurázók is.
 • 7. Elegendő folyadék: a víz létfontosságú. Naponta legalább 1,5 liter folyadék fogyasztása javasolt, azaz minimum testsúly kg x 30 ml.Fontos, hogy a napot legalább 0.5 liter tiszta vízzel indítsuk!  A nap folyamán leginkább tisztított víz , izesítetlen gyógytea, vagy friss, higított gyümölcslé adja a folyadék mennyiséget. Alkoholból ritkán, keveset és leginkább vörösbort! Étkezés közbe ne, hanem előtte ill. utána fél  órával fogyasszunk folyadékot, mert az higítja a gyomorsavat, lassítja az emésztést!
 • 8. Ízletes és kíméletes főzés: az ételeket pároljuk lehetőleg alacsony hőmérsékleten, és max 118 fokon főzzünk, süssünk.
 • 9. Méregtelenítés – minden nap igyunk friss zöldség és gyümölcsleveket (lehetőleg éhgyomorra). Hetente egyszer vagy havonta egy hétvégén méregtelenítsünk!
 • 10.Szánjunk időt az étkezésre: a tudatos étkezés a helyes étkezés része. Együnk nyugodtan, és rágjuk meg az ételt rendesen. Koncentráljunk evés közben az evésre!

ÉTEL INTOLERANCIA – ÉTEL ALLERGIA

Ma Magyarországon szinte minden negyedik ember érzékeny valamiféle élelmiszerre akiknek mintegy a fele rendszertelenül jelentkező emésztőszervi panaszoktól (gyomor- és hasi görcsök, hányinger, hasmenés, puffadás, székrekedés) és harmada bőrelváltozásoktól (bőrpír, kiütés, atópia, ekcéma, csalánkiütés) szenved.
Nagy számban fordulnak elő köztük olyan életminőséget rontó problémák mint fejfájás, álmatlanság, depresszió…stb. Sokan élnek a „negatív leletek - visszatérő fájdalom” állapot ördögi körében.
Figyeld a tested jelzéseit és szükség esetén változtass lépésről lépésre egyéni igényeidnek megfelelően! Forrás: Ökonatúra