Professzionális relaxáció otthon

Relaxáció és meditáció

- A meditáció egy befelé forduló, szemlélődő folyamat. A relaxációt és a meditációt azonban kettéválasztanám. A mai embernek először relaxálni, ellazulni kell megtanulnia. Addig sajnos nem fog menni a meditáció, amíg a világ stresszes anyagi síkja fogva tart bennünket – ha ezt megtanuljuk elengedni, elkezdhetünk komolyabban meditálni. Ám ezt mindenképpen vezető segítségével tegyük – mondja Péceliné Hoffmann Erzsébet, a pécsi Napkelet Jógaház oktatója.

A relaxáció egy olyan tudatállapotot idéz elő, melynek segítségével az elmét lecsendesítjük, és egy békésebb, nyugodtabb fázisba juttatjuk. A relaxáció segítségével elengedhetjük a stresszt, beengedhetjük a jó, és ezzel egy időben kiengedhetjük az összes rossz gondolatokat. Ez a belső nyugalmi állapot valahol a mély alvás és a pihenés között helyezkedik el. Egy 10 perces relaxációval akár olyan pihentséget is előidézhetünk az elmében, mint pár óra alvással.


A relaxáció hatásai
Segíti a koncentrációt
Ellazítja a testet, izmokat és az idegrendszert
Regenerálja a memóriát
Segít optimistán gondolkodni és perspektivikusan, tisztán látni
Felszabadít és önbizalmat ad

Természetesen biológiai hatásai is vannak. Mivel az alváshoz közeli tudatállapot, rendkívül nagy hatással van az agyra. Csökkenti a sejtek lebomlását, ezért késlelteti a szenilitást és a demenciát. Ellazítja a testet, lelassítja a vérkeringést, oxigénszállítást, anyagcserét és a szívverést. Ez egy olyan aktív regeneráló állapot, mely talán még jobb is, mint az alvás – mivel tudatos. A befelé figyelés és a koncentráció pedig kifejezetten hatékony betegségmegelőzésben.

Hol és mikor relaxáljunk?
Napi 10-20 perc az ideális mennyiség.
Bármikor relaxálhatunk, de a legjobbak a zajmentes napszakok – kora reggel, este.
Próbálj mindig elvonulni egy csendes kényelmes helyre. Legjobb az otthonod, de ha nincs időd, akkor a munkahelyeden is kereshetsz egy védett, meleg helyet.
Direkt és bevett módszer a relaxáció előadások, fellépés, versenyek előtt. A tudat letisztítása téthelyzetek előtt rendkívül pozitív hatással tud lenni az elmére – és a teljesítményre is.
Akár a természetben is relaxálhatsz, csak az elektronikai készülékektől legyél távol.

Pózok

Szinte minden élethelyzetben találhatunk ideális pozitúrát a gyakorlatokhoz. Végezhetjük ülő pózban úgy, hogy végtagjainkat nem keresztezzük, csuklónkat felfelé fordítjuk. Végezhetjük fekve, „holttest” pozícióban. Ilyenkor karjaink a test mellett, lábaink egyenesen egymás mellett, nem keresztezve. Akár törökülésben, felfelé fordított csuklóval, egyenes gerinccel is végezhetjük.

Kezdőknek

- Az első lépés az, hogy az ember saját magát egyensúlyba hozza. Aztán meg kell fogalmaznia magában, hogy mit szeretne elérni a relaxációval. Cél lehet a párkapcsolati jólét, pozitív gondolkodás, siker vagy valamilyen konkrét esemény. Aztán belekerülhetünk a világmindenség rezgésébe – mondja Péceliné Hoffmann Erzsébet.

A gyakorlat teszi a mestert! Egyről a kettőre sajnos nem megy a relaxáció sem, mint minden gyakorlatot, ezt is többször kell elvégezni, hogy tökélyre fejlődjön. Kulcsfogalom a koncentráció. Mivel a relaxáció a figyelem egy dologra való átirányításának a művészete, ezért elengedhetetlen, hogy ne depressziósan, rohanva vagy kávétól felturbózva álljunk neki.

Zenehallgatás közben is végezhetjük a gyakorlatokat

Íme, egy kezdő gyakorlatsor:
Engedd el!

Keresd meg a megfelelő pozíciót! Helyezkedj el kényelmesen.
Figyelj befelé, figyeld a légzésed.
Lazítsd el a homlokod, arcizmaid, vállad – és így haladj végig aprólékosan az egész testeden. Használd ki az időd!
A tested próbáld ebben a nyugodt fázisban tartani. Lazítsd el az elméd!
Képzelj el egy pontot, lehet ez az orrod hegyén, vagy a távolban. Tedd ki erre a pontra minden gondolatod, majd figyeld, ahogy eltűnnek.
Így tisztítsd ki az elméd! Minden gondolatot tegyél ki a pontra, és engedd el!
Ezt a gyakorlatot végezd percekig. Próbáld meg teljesen kiüríteni az agyad.

Számos relaxációs gyakorlatsor létezik. Ezeket akár személyre szabva te is kitalálhatod, átírhatod. A cél a Te elméd regenerálódása, és cselekvéstudatossága. Pécsett számos meditációs központ létezik már, ahol komolyan foglalkoznak jógával és a meditáció művészetével./Forrás:Pécsma/