Mitől lesz friss az agyunk?

Biztosan tapasztaltuk, és gyakran tapasztaljuk magunkon és gyerekeinken, hogy hirtelen lecsökken a koncentráció és a figyelem, tanulási nehézségek jelentkeznek, túlságosan gyorsan kifáradunk, váratlanul megszédülünk. Természetesen ilyenkor azonnal gyógyszerekhez nyúlunk, és valóban a tüneteket átmenetileg kezeljük is. De mi van akkor, ha nem csupán a tüneteket szeretnénk kezelni?

 Mennyit is tudunk az agyról?

A legmodernebb kutatási eredmények azt igazolják, hogy ugyan sok mindent tudunk az agyról, de valójában mégis inkább semmit. Ami viszont a kutatások során erősen háttérbe szorult, hogy az agyra úgy gondoljunk, mint olyan szervünkre, amelyet bizony megfelelően táplálni kell.
Ha az agy nem kapja meg tőlünk azokat az anyagokat, amelyekre neki szüksége van, akkor a következő problémákat észlelhetjük mind magunkon, mind gyerekeinken:
 csökken a koncentráció és a figyelem
 rosszabb az emlékezőképesség
 tanulási nehézségek lépnek fel
 hiperaktivitás, kifáradás észlelhető
 gyakori a szédülés, az ingerlékenység és hangulatingadozás
 indokolatlan agresszivitást tapasztalunk
 romlik a látás
 nem érezzük, ha szomjasak vagyunk
 gyakori vizelés lép fel
 szárazabb lesz a bőr
 korpásodik a haj
 Tápláljuk az agyunkat!

A fenti tünetek többségét bizony nagyon gyakran az agy rosszul tápláltsága okozza, mindez pedig közvetlenül rontja a kommunikációs képességet, a tanulási képességet, a tudásszerző képességet, összességében a gondolkodási képességet (kognitív képesség). Ez komoly probléma, mert a kognitív képesség alapvetően határozza meg, mire vagyunk képesek az életben, illetve mire nem. Tehát nagyon Nem mindegy, mivel és hogyan tápláljuk az agyunkat!

A kognitív képességeinket táplálkozással jelentősen javíthatjuk, és ha felelősen gondolkodunk magunkról és gyerekeinkről, akkor javítanunk is kell. Természetesen a fő szabály, mint mindenütt az életben: az egyensúly és a változatosság megtartása! Nem szabad azonban felednünk, egyetlen fontos tápanyag hiánya jelentősen ronthatja a kognitív képességet.

 Fontos szerv

Az agy annyira fontos szerv, hogy magzati állapotunkban legelsőként az agy indul fejlődésnek. Ekkor és a későbbiekben is az egészséges fejlődéséhez nélkülözhetetlen a folsav, amely a B12-vitaminnal együtt építi az új sejteket és a gerincvelőt.
A folsav főzés során könnyen lebomlik, ezért csak párolni szabad, de legjobb, ha nyersen fogyasztjuk. A „C-vitamin”, mint az közismert, az egészséges immunrendszerhez, a fizikai energiához szükséges, valamint segíti a vas felszívódását. A „B-vitamin” az agy működéséhez és az egészséges idegrendszerhez szükséges, szerepük van az agy hírvivőinek (többek közt a dopamin, adrenalin…) létrehozásában. A vitaminhiány koncentrációs és emlékezőképességi zavarokat, enerváltságot, ingerlékenységet és álmatlanságot idéz elő.


Ásványi anyagok

Az idegrendszer egészséges fejlődéséhez elengedhetetlen a kalcium, a magnézium és a vas jelenléte. A kalciumot és a magnéziumot természetes nyugtatóként tartják számon, mert az izmokat és az idegsejteket lazítják el.

 

Esszenciális zsírsavak

Az omega 3 és 6 a szem és az agy fejlődéséhez, működéséhez elengedhetetlen. Növeli a szellemi fejlődést és segíti a normális idegi funkciókat.

Az agy hírvivői közül a kolin

Az emlékezet, a memória fejlődésében játszik szerepet. A felnőttkori memóriakapacitás meghatározásában, illetve később a memória megóvása érdekében is nagy szükség van rá. A kolin hiánya a memória és a gondolkodás romlásához vezet. A szülés utáni első hónapokban az anyatej nagyon sok kolint tartalmaz. Kutatások azt igazolták, hogy a szoptatás fejleszti a gyermekek hosszú távú intelligenciáját, vagyis a szoptatott csecsemők magasabb IQ – val rendelkeznek, mint a tápszeres babák.

 

Szénhidrát

Az agy működéséhez szükséges energiát a folyamatos és egyenletes glükózellátását biztosítja. A glükóz legjobb forrásai a komplex szénhidrátok, azaz a keményítők, amelyek ideális esetben a napi táplálék bevitel 1/3 részét teszik ki. Ez azért különösen fontos, mert az agy vércukorszintje így egyenletes marad, azaz az agy megkapja a folyamatos energiaellátást.

Fehérje

Neurotranszmitterek építik fel, elengedhetetlen az agy kémiájához és ahhoz a kiegyensúlyozott érzelmi állapothoz, ami a napközbeni stressz leküzdésében, a belső motiváltság megtartásához szükséges.


Zsírok

Az agy 60%-ban zsírokból épül fel, ezért fontos az elfogyasztott zsír minősége. Lényegesek az agy fejlődéséhez, lehetővé teszik a gondolkozást, az emlékképek tárolását és visszaidézését, vagyis a zsírsavszint és az intellektuális teljesítmény, a viselkedés között szoros összefüggés van.

 

Okosító táplálékok

A jó kedélyállapot és a kiegyensúlyozott teljesítmény eléréséhez, az általános egészségmegőrzésen túl érdemes odafigyelni az agy számára különösen fontos tápanyagok bevitelére is.
Gyermekeink születésükkor hozzák magukkal intelligenciájuk nagyobb részét. Egyre több tanulmány mutat rá arra, hogy az agyi kapacitás növelhető bizonyos tápanyagok biztosításával, amíg egyetlen tápanyag hiánya is negatívan befolyásolja viselkedésüket, tanulási képességüket.

Mi ezt ajánljuk és a fejlesztések során is ezt kérjük, javasoljuk a gyerekeknek és a szülőknek.
A cikk elkészítésében szakértő partnerként közreműködött: Szabó Mónika pszichopedagógus, a Szamócadiagnosztika vezetője.

/Forrás:Femcafe/