Alternatívák chips helyett - Egészséges nassolnivalók

A nassolás utáni vágy néha leküzdhetetlen erővel tör ránk, ám egészségünk szempontjából a legkevésbé sem mindegy, hogy ilyenkor mit választunk. A közérzetünkre és egészségünkre egyaránt kedvezőtlenül ható falatok helyett ugyanis egészségesebb alternatívák is a rendelkezésünkre állnak.

Dió, mogyoró, mandula
 Nemcsak ízletesek, hanem mértékkel fogyasztva számos kedvező hatást is a magukénak tudhatnak, hiszen ásványi anyagokban és vitaminokban gazdagok. A dió E-vitaminban és antioxidánsokban (karotinoidokban) gazdag, így segítségével eredményesebben vehetjük fel a harcot az öregedés tüneteivel és talán a daganatos megbetegedésekkel szemben is. A mogyoró csökkentheti a koleszterinszintet, a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, emellett még az agy élénkítése szempontjából is hatásos lehet, s magas A- és C-vitamin tartalma révén szervezetünk ellenállóképességét is fokozhatja. A mandula ásványianyag-tartalmának köszönhetően kellő energiával láthatja el a szervezetünket, s így járulhat hozzá általános vitalitásunk eléréséhez.

Házilag készített aszalt gyümölcsök
Az édes ízek rajongóinak kedvencei, ám nem ez az egyetlen előnyük, hiszen általában vitaminokban és élelmi rostban is gazdagok, így mértékkel fogyasztva jó néhány kedvező hatással rendelkezhetnek. Azt érdemes megemlíteni, hogy táplálkozástudományi szakértők szerint a friss gyümölcsök vitamintartalmukat tekintve általában lekörözik őket. Mivel a boltokban beszerezhető termékek mesterséges adalékanyagokat is tartalmazhatnak, így az a legegyszerűbb, ha magunk készítjük el őket otthon.

Friss gyümölcsök
Önmagukban vagy gyümölcssaláta részeként is isteniek és egészségesek lehetnek. Alacsony zsírtartalmú tejtermékekkel és zabpehellyel párosítva pedig egész kiadós harapnivalónak bizonyulnak. A tavasz során jó néhány idénygyümölcs közül válogathatunk, hisz ilyenkor érik a C-vitaminban gazdag, lédús, roppanós cseresznye vagy a zamatos eper is.

Zöldségek
  A többnyire vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag zöldségek is egész jó alternatívái lehetnek a megszokott rágcsálnivalóinknak. Apró falatokra vágva vagy reszelve, egymással vagy gyümölcsökkel összekeverve, alacsony kalóriájú, rosttartalmú kekszekkel tálalva remek fogások készíthetőek velük. /Forrás: Femcafe/