Skorbut, depresszió, lassú sebgyógyúlás - a C vitaminhiány 7 jele

 

A 15. és 17. századi hajósok hosszú és fárasztó óceáni utazásokra vállalkoztak és nem is tudták, hogy valaha fognak-e újra szárazföldet látni. Tomboló viharok jöttek velük szembe, szellemileg és fizikailag is kimerítve őket, és gyakran végül hajótörést is szenvedtek, vagy megrekedtek egy szigeten. Ugyanakkor ezekre a tengerészekre a C-vitamin-hiány néven ismert skorbut is hatással volt. A skorbut sorvadó ínyt, fájdalommal teli testet, és vörös foltokat eredményezett.

Nem volt hiány a javasolt gyógymódban sem, de mindegyik sikertelennek bizonyult és egyre több matróz veszítette életét. Rengeteg elvesztegetett idő után megállapították, hogy a citrusfélék ezeken a hosszú utakon a tengerészeket egészségesen tartják.
A skorbut a 18. század végén eltűnt, de meglepő módon még mindig felüti fejét rosszul táplálkozó tinédzsereknél, olyan idősebb embereknél akiknél a C-vitamin felszívódási mechanizmusa korlátozott, illetve alkoholistáknál.
Testünk nem képes a C-vitamin előállítására, így külső forrásoktól függünk. Az egyetlen módja annak, hogy ezt a csúnya betegséget sakkban tartsuk az az, hogy elég C-vitaminban gazdag élelmiszert veszünk magunkhoz, vagy étrendkiegészítést alkalmazunk.

Egy nemrégiben készült tanulmány, amelyet a Vanderbilt University Medical Center végzett, megállapította, hogy azok az egerek, amelyeket megfosztottak azon képességüktől, hogy C-vitamint állítsanak elő, érdekes viselkedési mintákat produkáltak. Viselkedésük depresszív és szubmisszív lett, ezen kivül az egerekre a vércukorszint és az oxidatív stressz okozta neurológiai károsodás lett jellemző.


Az alacsony C-vitamin szint egyéb jelei:
A szervezet több figyelmeztető jelet is ad, amennyiben a C-vitamin-hiány veszélyes szintet ér el. Ezekre a jelekre való odafigyeléssel életet lehet menteni. Fogínyvérzés, fogínygyulladás vagy laza fogak. A C-vitamin szükséges a kollagén termelődéséhez, amely a szöveteket épiti.
Energiahiány és/vagy depresszió. Szélsőséges fáradtság és súlyvesztés. Gyakori a depresszió. Hangulatingadozások. Ingerlékenység és gyors hangulatváltozások súlyos hiányra utalhatnak. Krónikus ízületi fájdalom. Komoly esetekben vérzéshez vezethet az ízületekben, ami állandó fájdalmakat okozhat. Gyenge immunrendszer. Azon emberek szervezetéből, akikről úgy tűnik, hogy mindig betegek, hiányzik az immunerősítő C-vitamin.
Lassú sebgyógyulás és véraláfutások. Elégtelen C-vitamin bevitelnél véraláfutás jelentkezik a test bármely pontján, a sebgyógyulás pedig nagyon hosszú időt vesz igénybe. /Forrás: Natúrhírek/