Rostokban keresd a hosszú élet titkát

A rostanyagok fontos részei az egészséges táplálkozásnak. Az egészséget támogatják, valamint a rostban gazdag táplálkozás az életet is meghosszabbítja. Rostanyagok kizárólag a sejtfalakban és héjszövetekben találhatók meg.

Növényi energia
Egy felnőttnek napi 30 gramm rostot kell magához vennie, hogy annak egészségmegőrző hatásaiból profitáljon. A rostanyagok kizárólag a gabonák, hüvelyesek, diófélék, gyümölcsök és zöldségek sejtfalaiban és héjszövetében találhatók meg. Tehát ahhoz, hogy jobban támogassuk saját egészségünket, a tányérunkon gyakrabban szerepeljenek növényi eredetű élelmek, és ritkábban felvágottak, tojás, sajt és tej. A gabonatermékek különösen értékes rostforrások.
Csempésszük tányérunkra a rostot!
A gabonatermékek különösen értékes rostforrások.
A pelyvás barna rizs vagy a szürke színű teljes kiőrlésű tészta azonban nem mindenkinek jön be. Egyszerű eszközökkel mégis növelhetjük a rosttartalmat anélkül, hogy csorba esne az ízben. A rozsliszt majdnem háromszoros rostanyagot tartalmaz, bátran használjuk búzaliszttel keverve. Aki otthon süt kenyeret, a fehér liszt felét helyettesítheti teljes kiőrlésű liszttel. Hogy ízben és kinézetre is megfelelő eredményt érjenek el, az otthon sütőknek figyelniük kell az elegendő folyadék hozzáadására. Egy 50%-os teljes kiőrlésű lisztes aránynál például ez azt jelenti, hogy 15-20% folyadékot kell hozzáadni. A gabonatermékek mellett a gyümölcsök és zöldségek is jó rostforrások. Mivel sok vizet tartalmaznak, ez a friss élelem mindjárt duplán egészséges.

/Forrás: Pozitívnap/