Mangó, a szerelem különleges gyümölcse

Itt az idő, hogy elszakadjunk egy kicsit a méltán közkedvelt mandarintól és a narancstól. Ismerkedjünk meg a mangóval és pozitív hatásaival, amely a déli gyümölcsök egyik legjobbja.

A mangó az indaiak szent fája, több mint ezer fajta lelhető fel belőle. Gyümölcsének színe és mérete rendkívül változatos. Színei a zöldtől, a sárga árnyalatokon át a bordóig terjednek, a mérete pedig a szilva és a dinnye között mozog. Az íze kissé fűszeres és édes, finom nyersen is, de főzve, sütve is kiváló. Remek párosítás a halakhoz és rákfélékhez, de a sonkával készített ételeknek is egészen új ízt ad.

Jótékony hatásai
Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, tartalmaz többek között vasat, foszfort és kalciumot is, enzime pedig gyomorvédő hatású. Magas rosttartalma serkenti az emésztést és élénkíti a bélmozgást. Vitaminok közül megtalálható benne az A-, B1-, B2-, C- és E-vitamin, valamint magas a foszfor, nátrium és kalcium tartalma.

Ha éretlenebb gyümölcsöt választunk, akkor magas C-vitamin tartalmú kerül a tányérunkra, az érettebb viszont gazdag A-vitaminban és béta-karotinban.

Fogyasztása ajánlott azoknak, akiknek szív- és érrendszeri, illetve koleszterin problémáik vannak. Ám vigyázat, a mangó sokaknál allergiás reakciót okozhat (bőrpír, nyálkahártya-duzzanat). Különleges, édes íze miatt kiválthatod vele a káros nassolnivalók rágcsálását. Tökéletes tízóraira vagy uzsonnára is, magas energiatartalma miatt kitolhatod vele a következő étkezés időpontját.

Régebben a hinduk levelei füstjével légcsőbántalmakat gyógyítottak. A pestis- és kolerajárványok idején az éretlen, megsütött, cukrozott termést fogyasztották, testüket ezzel kenegették. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a mangó szerelmi vágyfokozóként is használható.

Mangó vásárlása
Elképzelhető, hogy a gyümölcs harsogóan zöld, ám mégis érett, vagy éppen ennek a fordítottja: gyönyörű piros, de se illata, se íze. Ahhoz, hogy tökéletesen érett mangót válassz, először is az orrodra és a tapintásra kell hagyatkoznod: ha finom édes illata van és nem túl kemény, akkor érett darabbal van dolgod. Ám, ha csak zöldebb darabok vannak a kínálatban, akkor se félj, a mangó szobahőmérsékleten pár nap alatt beérik.

Ha csatnit készítenél belőle vagy valamilyen húshoz adnád különleges kiegészítőként, akkor inkább éretlenebb darabot válassz. /Forrás: Femcafe/