Fogyasztó, laktató, salaktalanító finomság

Nem minden jótékony hatású ételre mondhatnánk, hogy finom, ám sok olyan van, ami egészséges és nagyon finom is. Ilyen ez az étel is, mely fogyaszt, laktat és salaktalanít is. Ez nem más, mint a rebarbara. 

A rebarbaráról

A rebarbara azon ritka ételek közé tartozik, amelyeket nemcsak salaktalanító, zsírégető tulajdonságaik miatt érdemes fogyasztani, hanem a különleges ízvilág és a sokrétű felhasználhatóság miatt is. Magyarországon, ahol a friss zöldségek és gyümölcsök között számos vetélytársa akad, legfőbb erénye, hogy már koratavasszal megjelenik. Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag zöldség, aminosav-összetétele és -tartalma is hasznos. A belőle készült ételekkel azonban vigyázz, mert viszonylag sok cukorral készítik.
Hasznos növényi rostokat, tartalmaz, továbbá értékes cseranyagokat, flavonoidokat, polifenolokat. Bőséges vitaminforrás; van benne A-, B1-, B2- és C-vitamin és niacin. Kiemelkedően sok kálium, kalcium, foszfor, magnézium, vas és szelén található benne.

A rebarbara fogyasztása

Étkezési célra csak a meghúsosodott levélnyél alkalmas. Fogyasztásánál is figyelembe kell venni egészségi hatásait: A rebarbarának két olyan összetevője van, ami miatt fogyasztása mértékkel és óvatossággal javasolható: a sóskasav (oxálsav) és az antrakinonok. Az antrakinon vegyületek főként a levelekben találhatók, ezért csak a szárakat együk meg, a leveles hajtásrészeket bőséges ráhagyással vágjuk le. Az oxálsav a kalciummal vízben oldhatatlan sót, kalcium-oxalátot képez, ezért csökkenti a bélből a kalciumfelszívódást. Mindkét vegyületre igaz, hogy minél idősebb a növény, annál több található benne belőlük.
 Magas rosttartalmának és vízhajtó tulajdonságának köszönhetően a reform- és diétás konyhában is megállja a helyét.


A rebarbara felhasználása

Édességként
A karakteres ízű, savanykásan-édes rebarbarát akár desszertnek is fogyaszthatod, hiszen remek torta, kompót, lekvár vagy köret készíthető belőle. Különleges, erőteljes íze miatt érdemes más gyümölcsökkel, például eperrel, körtével, banánnal vagy bogyós termésekkel párosítani.

Főételként
 Kiváló fűszerei a gyömbér, a vanília, a fahéj és a szegfűszeg, önmagában, de húsok mellé, illetve leves, esetleg egy könnyű fagylalt vagy habdesszert formájában is fogyaszthatod. (Forrás: Énportál)