Az anyatej véd a rák ellen, megöli a rákos sejteket

Sok anya rájön már arra, hogy mennyivel fontosabb szoptatni a babát, mint tápszert adni neki. Nem csak a szoptatás által létrehozott speciális anya-gyermek kötelékről van szó, hanem az anyatej tartalmáról, ami ezerszer többet ér, mint bármily tápszer. Egy mostani tanulmány talált egy olyan vegyületet a tejben, amely csodálatos rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik.


Anyatej alkotórész: ígéretes jövőbeli megoldás a rákra
A tanulmány, amelyet a PLoS One folyóirat közölt, állítja, hogy az anyatejjel táplált gyermekek nagyobb védelmet élveznek a rák ellen, mint a tápszerrel táplált csecsemők. A kutatók megállapították, hogy az anyatejben az úgynevezett “humán alfa-laktalbumin (HAMLET) hatékonyan öli meg a rákos sejteket, védelmet nyújt a rák ellen a szoptatás után elkövetkező években.

“A rákölő vegyület úgy keletkezik, hogy az alfa-laktalbumin a csecsemők gyomrában található olajsavval kombinálódik”- mondja Roger Karlsson adjunktus, a University of Gothenburg kutatója. A HAMLET-ként elnevezett rákölő vegyület előidézi a programozott sejthalált.

Mi több, a vegyületet a jövőben a rák kezelésére is fel lehet majd használni. A ScienceDaily szerint, a HAMLET-ről bebizonyosodott, hogy 40 különböző ráktípust ölt meg a korábbi laboratóriumi kísérletekben. Szintén fontos megjegyezni, hogy a HAMLET csak a rákos sejteket öli meg, így az egészséges sejteket élni hagyja, a kemoterápiával ellentétben.

“Egy kísérleti tanulmányban a kutatók húgyhólyag rákos betegeket oltottak be HAMLET oldattal katéteren keresztül. Az oldat megölte a rákos sejteket, a tumorok mérete öt napon belül jelentősen csökkent. Azt is működik, ha az orvosok az injekciót vénásan adják be és a HAMLET a vér útján jut el a rákos sejtekhez. A kutatók valójában véletlenül bukkantak rá erre a lehetőségre amikor az anyatej természetes antibiotikum hatását vizsgálták.

Ha a tudósok rájönnek a HAMLET nagy tételben való reprodukálására, a daganatos betegek elfelejthetik, hogy valaha is rákosak voltak. Csakúgy, mint más természetes rák védők, mint a gyömbér, kurkuma és számos gyógynövény, úgy tűnik tehát, hogy az anyatejnek is csodás a hatalma a rák felett.

/Forrás: naturhírek/