A legfontosabb tények a C vitaminról

Mindannyian tudjuk, hogy a C-vitamin nagyon fontos a betegségek megelőzésében, de egyéb más fontos szerepe is van a szervezetünkben. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a C-vitaminról.

Szentgyörgyi Albert fedezte fel az aszkorbinsavat, amelyet később neveztek el C-vitaminnak. Ezt a vegyületet a szervezetünk nem tudja előállítani, így mindenképpen a táplálékainkból kell pótolnunk, különben hiánytünetek jelentkezhetnek. A C-vitamin főleg a különböző citrusfélékben található meg nagyobb mennyiségben, de a bogyós gyümölcsökben és a legtöbb zöldségben is megtalálható. A legnagyobb mennyiségben C-vitamint a csipkebogyó tartalmaz. Főleg ezért is javasolják a legtöbbször különböző megfázásos betegségek esetén a csipkebogyó teát.

Aszkorbinsav jótékony hatásai
Az aszkorbinsav egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy segít megőrizni bőrünk puhaságát és hidratáltságát, azáltal hogy segíti a kollagén termelést. Ha hiányzik a szervezetünkből, akkor a bőrünk könnyen szárazzá és repedezetté válhat. Ezen kívül fontos feladata van a fogíny, csontok és a fogak fejlődésében, sőt segít gyógyítani a fogínyvérzést, a különböző sebeket és az operáció utáni hegképződést is gyorsítja. Így azoknak, akik valamilyen műtéten esnek át érdemes nagyobb mennyiségben fogyasztaniuk a C-vitamint.

C-vitamin és az immunrendszer
 Azt mindenki tudja, hogy a betegségek leküzdéséhez és a megelőzéshez elengedhetetlenül fontos, hogy sok C-vitamint juttassunk a szervezetünkbe. De a C-vitamin ezen kívül antioxidáns hatással is rendelkezik. Így egyes daganatos betegségek kialakulásának kockázatát jelentősen csökkenti. A vizsgálatok szerint főleg a gége-gyomor és nyelőcsődaganatok kialakulását gátolja meg.

C-vitamin hiánya
Ha nincs elegendő mennyiségű C-vitamin a szervezetünkben, abban az esetben főleg vérzékenység, gyulladások kialakulása, fogínysorvadás és az immunrendszer legyengülése fordulhat elő panaszként.

 

Kapcsolodó videó: Dr. Lenkei Gábor a "C" vitaminról