Így csökkentheted a rák kialakulásának kockázatát!

A rák az egyik legrettegettebb betegség. Annak ellenére is, hogy manapság egyre több hatékony gyógymód létezik a kezelésére és sok reménytelennek tűnő eset is szerencsésen ér véget. Ám mindig a megelőzés a legcélravezetőbb, a rák esetében pedig különösen, hiszen szakértők szerint ez egy viszonylag jól elkerülhető betegség. Ezért most összegyűjtöttük, mit tehetsz a szörnyű betegség ellen.

Mondj le a szenvedélyekről!
Szinte említeni sem kell, hogy a legalapvetőbb tennivaló nemcsak a rák, hanem bármilyen betegség kialakulási esélyének csökkentésére, ha leteszünk a szenvedélyeinkről. Első persze a dohányzás, hiszen ez néhány rákos megbetegedésnek konkrét kiváltója is lehet, sőt, egyes felmérések szerint a rákos megbetegedések egyharmadáért felelős.

Ezenkívül szigorú korlátok közé kell szorítani az alkoholfogyasztást is, leghasznosabb, ha semmilyen alkoholos italt nem viszünk be a szervezetbe, és mindenekelőtt a töményitalokat kerüljük. Az alkoholizálás ugyanis – akárcsak a cigi – például gége-, szájüreg-, vagy májrák esetében okozati tényező.

Étkezz körültekintően!
Szinte minden betegség esetében vannak nagyobb mennyiségben fogyasztható, ugyanakkor kifejezetten ártalmas ételek is. A rák esetében kevésbé ajánlják a húsfogyasztást. Ez persze nem könnyű, de legideálisabb, ha marhát, sertést, borjút, csirkét és pulykát csak havonta egy-két alkalommal eszünk, de ha a hús az étrendünk több mint 15-20 %-át teszi ki, az már meglepő mértékben hozzájárul a rák kialakulásához. Jó hír – legalábbis egyesek számára –, hogy a hal, tenger gyümölcseinek fogyasztása viszont abszolút ajánlott.

Vegetáriánusok tehát előnyben vannak, de az is fontos, hogy a zöldséget, gyümölcsöt lehetőleg nyersen fogyasszuk. Hasznosak a gabonafélék, és az olajos magvak is. A növényi fehérjék, illetve levesek fogyasztása legalább a napi étkezés tizedét tegyék ki, válasszunk olyan ételeket, melyek telítetlen zsírsavakat tartalmaznak.

Figyelj a súlyodra!
Ahhoz, hogy a rák kialakulásának esélyét csökkentsék, sokaknál tehát egy teljes életmódváltásra van szükség. Ehhez járul hozzá a sport, a fizikum karbantartása is. Túlzásba esni nem szabad, csakúgy, mint a lelket, a testet sem ajánlott feleslegesen terhelni. Ám a rendszeres mozgásra időt kell fordítani, ez ugyanis erősíti az immunrendszert, fokozza az anyagcserét, segíti a sejtek, szerveink megfelelő működését.

Légy kiegyensúlyozott!
A pszichés tényezők is szinte minden betegség, elváltozás kialakulásánál fontos szerepet játszanak. A stressz kihat az egész testre, a fizikai erőnlétre, a szervek, sejtek működésére, törekedni kell tehát a mindennapos feszültség csökkentésére. Ezt persze nem olyan könnyű megvalósítani, mint mondani, ám nem lehetetlen.

Fontos, hogy olykor zárjuk ki a külvilágot, próbáljunk minél több időt eltölteni „magunkkal”. Szabadidő nélkül előbb-utóbb kimerültek leszünk, áldozzunk időt a pihenésre is. Ebben sokat segíthet a jóga, vagy a meditáció, melyet akár mi magunk, otthon is gyakorolhatunk. Ezek hozzájárulnak az egész test és lélek relaxálásához. 

/Forrás: Femcafe/