50 forintos, természetes tisztítószerek

A takarítás során biztosan te is találkoztál már olyan foltokkal, amelyeket nem, vagy csak nagy nehézségek árán tudtál eltüntetni. A bolti szerek között persze találni megoldást a legmakacsabb szennyeződések ellen is, csakhogy ezek közül sok az egészségre es a környezetre káros összetevőket tartalmaz, és még drága is.

Van azonban három ötletünk, mellyel mindkét problémát kiküszöbölheted. Használd ezeket a természetes tisztítószereket, hogy lakásod ragyogó, mégis vegyszermentes legyen, és a pénztárcád se ürüljön ki.

Citrom

 A citrom nemcsak illata, íze és a benne lévő C-vitamin miatt hasznos gyümölcs, de takarításra is használható. Ára változó, kilója többnyire 5-700 forint, darabja azonban mérettől függően már 50-100 forintért is kapható.
A citrom nagyon jó zsíroldó szer, ezért például tűzhelytisztításra is alkalmazható. Vágj ketté egy citromot, és dörzsöld át vele a szennyeződött felületet! Ez fellazítja a zsíros lerakódást, amit könnyebben le tudsz majd törölni.

A fürdőben is használhatod a citromot, a zuhanyfüggöny penészfoltjait tudod vele például eltüntetni, de a ruhákból is segíthet kiszedni az olyan makacs foltokat, mint a fűfolt vagy a tintafolt. Bele kell dörzsölni a citromlevet a textíliába, majd normál módon kimosni.

 Végül, de nem utolsósorban, a citrom vízkőoldásra, fényesítésre is kiváló eszköz. Visszaadhatod vele például a csapok régi fényét, ragyogóvá varázsolhatod vele a tükröt és az ablakokat is. Tegyél egy kis citromlevet meleg vízbe, és ezzel takarítsd le az adott felületet. Ha szeretnéd tudni, még miként használhatod a citromot a háztartásban, 


Szódabikarbóna

A szódabikarbóna legalább olyan hasznos szer, mint a citrom, és nem is drága, mindössze 400 forint. Mivel egy csomag többször is elég, takarításonként körülbelül 50 forintot fizetsz érte.

 Jól jöhet például, ha eldugul a mosogató lefolyója. Ilyenkor tegyél a lefolyóba egy-két evőkanál szódabikarbónát, egy pohár ecetet, majd egy kis idő elteltével önts egy liter vizet a lefolyóba. A dugulás könnyen és vesződségek nélkül eltűnhet.

A szódabikarbóna segítségével a mosogatószered is hatékonyabb lehet: tegyél a folyadékhoz pár teáskanállal, és a zsírosabb edényeket sokkal könnyebben el tudod majd mosogatni.
Ha a hűtőt takarítod, a szódabikarbónát akkor is segítségül hívhatod. Tegyél a tisztításhoz engedett vízbe pár kanál szódabikarbónát, így a hűtőd tiszta és szagmentes lesz tőle. 

Ecet

Az ecet az egyik legsokoldalúbb tisztítószer, és csak 200 forintba kerül. Használhatod a lakás minden helyiségében valamire. Egy üveggel legalább négyszer elég, így 50 forintra ez is kijön egy alkalommal.
Jobb az ecet a bolti szernél? Kipróbáltuk!
Rengetegen esküsznek az ecetre, és állítják, hogy jobb, mint a bolti vegyszerek. Mi is leteszteltük. 

Beszürkült, esetleg bebüdösödött csipke- vagy modern függönyeidet könnyedén kitisztíthatod vele. Tegyél a függöny öblítővizébe egy kis ecetet, így érheted el a kívánt fehérítő hatást. Nem kell aggódnod, a színes függönyöket nem fakítja ki, sokkal inkább felerősíti a színüket.

/Forrás:Femina.hu/