Diétás tanácsok rákbetegeknek

A rákellenes kezelési módszerek erőteljesen hatnak. A daganatos sejtek mellett az egészséges sejteket is károsíthatják. Ez vezet a kellemetlen mellékhatások kialakulásához és a táplálkozási problémákhoz. 

Mindig tartsuk észben a következőket!

Ha tudunk enni, ügyeljünk a kellő kalória- és fehérjetartalomra, mert ezek erősítenek, védik a kezelés során károsodott szöveteket, segítik regenerálódásukat.
Az étvágy reggel jobb lehet, használjuk ki, és együnk többet! Talán a főétkezést is előbbre hozhatjuk, s ha később nem kívánunk enni, folyékony ételt fogyasszunk!
Ha csak egy-két féle ételt kívánunk, sebaj, együk azokat, amíg nem vágyunk másra! A pluszkalóriát és fehérjét folyékony tápszerrel is bevihetjük.
Ha egyáltalán nem tudunk enni egy napig, ne aggódjunk emiatt, azt tegyük, amitől jól érezzük magunkat, de az orvost tájékoztassuk, ha ez az állapot néhány napnál tovább fennáll.
Igyunk sok folyadékot, főleg azokon a napokon, amikor nincs étvágyunk és keveset eszünk! A szervezet megfelelő működéséhez a víz nélkülözhetetlen, s vízszükségletét folyadék ivásával biztosítjuk. Felnőtteknek általában 6-8 csésze folyadékra van szükségük naponta. Vigyünk magunkkal vizet napközben, és időnként kortyoljunk bele! Így könnyebben rászokunk a fokozottabb folyadékbevitelre.

„Tiszta” folyadék

Erőleves
leszűrt, zsírmentes húsleves;
szénsavas üdítő;
áfonyalé/szőlőlé;
gyümölcsízű italok;
gyümölcsjégkrém gyümölcsdarabokkal;
tejmentes gyümölcsjégkrém;
gyümölcszselé;
méz;
dzsem;
gyümölcskocsonya;
jégkrém;
sportitalok;
citromfélék leve;
facsart citromlé;
zöldséglé;
tea;
víz.

Teljes folyadékdiéta alkotói (példák)

Gyümölcslevek és nektárok;
erőleves, húsleves;
vaj, olaj, margarin, tejszín;
szénsavas üdítők;
sajtleves;
kávé/tea;
friss vagy fagyasztott natúr joghurt;
gyümölcs facsart leve;
gyümölcszselé;
méz, dzsem, lekvár;
jeges tej;
folyékony tápszerek;
tej;
tejturmix;
víz;
egyszerű puding;
egyszerű gyümölcskocsonya;
burgonyakrémleves;
finomított, őrölt főtt gabonafélék;
turmixolt hús erőlevesben vagy csontlében;
krémes jégkrém;
tejsodó, habszuflé;
facsart citromlé;
krémleves;
gyümölcspüré;
paradicsomlé;
paradicsomleves és zöldségkrémleves;
zöldséglé.