Citromfű-a sokoldalú csodaszer

A citromfű már az ókorban a legkedveltebb gyógy- és fűszernövények közé tartozott. A híres arab orvosnak, Avicennának köszönhetően honosodott meg Spanyolországban a 11. században. A citromfű később szerzetesek közvetítésével jutott el a falusi kertekbe.
Úgyszólván csodaszernek tekintették a korabeli gyógyfüvesek (herbalisták), akik látásjavító szerként, továbbá hisztéria és női panaszok ellen ajánlották. Bingeni boldog Hildegárd, a középkori természetgyógyász hangulatjavító hatást tulajdonított neki.
 A mai természetgyógyászat értékes gyógynövényként ismeri el a citromfüvet. Illóolajainak köszönhetően gátolja a herpeszvírus terjedését, és pihentetően hat az idegrendszerre. A citromfűből készült főzet jótékony hatást gyakorol az irritált gyomorra, csillapítja az idegi eredetű erős szívdobogást, a tenziós fejfájást és a migrént, valamint a szívtájéki fájdalmat. A citromfű az egyik leghatásosabb növényi altató- és emlékezetjavító szer.


Citromfűtinktúra

 A karmelita nővérek régi receptje alapján kitűnő citromfűtinktúrát készíthetünk, ha a citromfőolajat összekeverjük más illóolajokkal. A tinktúra többféleképpen alkalmazható:
 nyugtatja a szívet és az idegeket, csillapítja a fejfájást, enyhíti az alvászavarokat, külsőleg alkalmazva pedig enyhülést hoz reumatikus fájdalmak és isiász esetén.

GYÓGYÍTÓ HATÁS:
 A citromfű az egész szervezetre hat. Erősíti és egyúttal nyugtatja az idegeket, aminek köszönhetően megkönnyíti az elalvást, továbbá mérsékli az idegi alapú gyomor- és bélpanaszokat, mint amilyen a görcs és a felfúvódás. Mindemellett növeli az epekiválasztást.
 Enyhíti a felgyorsult szívveréssel és idegi eredetű fejfájással járó szorongásos állapotokat. Egyes természetgyógyász specialisták ezért migrén ellen ugyancsak javasolják. Citromfű alkalmazásával gyorsabban gyógyulnak a száj körül megjelenő herpeszes hólyagok is.

HATÓANYAGOK:
 A citromfű tartalmaz a gyomorra kedvező hatással bíró keserű anyagokat, csersavakat, valamint flavonoidokat. levelének illóolaja értékes vegyületekben, citrálban, citronellálban és kariolfilénben bővelkedik. Elsősorban ezen összetevőknek köszönheti citrusos illatát és idegnyugtató tulajdonságait. Ezenkívül baktériumölő polifenolos vegyületeket is tartalmaz, például rozmaringsavat. C-vitaminban szintén gazdag.

ÉRDEMES TUDNI
A citromfű csillapítja a terhesség alatt fellépő, idegi eredetű gyomorpanaszokat. Enyhíti továbbá a szülés után gyakran előforduló depressziót is.
/Forrás:szabadonébredők/