Agyműkődést serkentő ételek

Szellemi tevékenységünket, koncentráló képességünket nagyban befolyásolja táplálkozásunk. Vannak ételek, amelyek kifejezetten javítják az agyműködést, segítik a koncentráló képességet. 
Gyerekeknél és tizenéveseknél az iskolai tevékenységet, teljesítményt, viselkedést is nagymértékben befolyásolhatja a táplálkozás. Megfelelő ételválasztással nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb, egészségesebb és jobban teljesítő gyermekeink lesznek.

Minden kerülendő, ami mesterséges:

a legfontosabb, hogy konyhánkból, kamránkból minél inkább zárjuk ki a magasan feldolgozott, sok mesterséges adalékanyagokat, cukrot, sót és finomított,- hidrogénizált olajokat tartalmazó ételeket, italokat. Válasszuk a magas antioxidáns kapacitással rendelkező alapanyagokat. Ezek védik szervezetünket a káros környezeti hatásokkal szemben és a saját biokémiai folyamatainkból származó oxidáció ellen. Minél több ilyen ételt fogyasztunk, annál jobban vesszük fel a harcot az öregedéssel, a betegségek és a fáradsággal szemben.

Minden jó, ami friss, szezonális és a környékünkön termett:

nem mindenki szeret piacon vásárolni, pedig a legfrissebb árut, legalacsonyabb árakat és legszélesebb zöldség-és gyümölcs választékot ott fogja találni.

Kora ősz: a természet bőségtálja most roskadozik:

ilyenkor sokféle érett gyümölcs és zöldség áll rendelkezésünkre. Válasszuk a mélyzöld színű zöldségeket ( spenót, kelkáposzta, mángold) és a sötét piros vagy kék gyümölcsöket ( piros szőlő, kék áfonya, szeder). Magas antioxidáns tartalommal bírnak ezek a zöldségek, gyümölcsök. Egyben felkészíthetjük szervezetünket a hideg időre, hiszen nagyon sok hasznos vitamint tartalmaznak.

Agyserkentő Omega-3 zsírsav:

könnyebben tanulnak és gyorsabban fejlődnek értelmi képességeikben az Omega – 3 zsírsavakat szedő gyermekek. A legújabb kutatások szerint az omega-3 bevitel hatására javult a gyermekek figyelme, koncentráló képessége és memóriája, valamint jobb lett a felfogóképességük. Rendszeres fogyasztása már gyerekkorban ajánlott. Az Omega- 3 zsírsavak táplálkozásunk létfontosságú elemei, mindenkinek szüksége van rájuk. Segítenek a sejtmembránok rugalmasságának megőrzésében, védik a sejteket, segítik a máj munkáját, csökkentik a magas vérnyomást és koleszterin szintet.

Omega-3 zsírsav tiszta forrásai: a legegyszerűbb Omega 3 forrás a halolaj, azonban sokan nem szeretik halra emlékeztető íze miatt. Ebben az esetben válasszunk valamelyik jó minőségű, magas tisztaságú omega kapszulát, vagy remek megoldás a növényi olajokból nyerhető Omega 3 zsírsav. Több növényi olajunk is tartalmaz Omega 3 zsírsavat: lenmagolaj, repceolaj, kendermagolaj, olíva olaj. A legmagasabb Omega zsírsavtartalommal a lenmagolaj bír. Az Omega -3 zsírsavakból a szervezet olyan hormonszerű molekulát állít elő, aminek gyulladáscsökkentő hatása van. Egyértelműen bizonyították, hogy az Omega -3-ban gazdag táplálkozás csökkenti a vérnyomást, ahogy azt is, hogy valójában mindegy, hogy halakból vagy dióból és lenmagból kapja-e meg a szervezet az Omega -3 zsírsavat, hatása jótékony.

Hormonegyensúly Omega -3 zsírsavval:

az Omega -3 jótékonyan befolyásolja az ösztrogén hatásait is, védelmet nyújt a mellrák ellen, ugyanakkor nem hat károsan az ösztrogén csonttömeg-megtartó szerepére. Rendszeres szedése segíti a peteérést, meghosszabbítja a ciklus második, progeszteron túlsúlyú felét. Ennek számos előnye van: növeli a teherbeesés esélyét, másrészt a változókor előtt álló nőknél csökkenti az olyan tüneteket, mint a rendszertelen menstruáció, mellekben kialakuló ciszta, fejfájás, hangulatváltozások, súlygyarapodás, szexuális vágy csökkenése, erős vérzés. Az Omega -3 zsírsav fogyasztása azzal, hogy a menstruációs ciklus progeszteron túlsúlyú szakaszát hosszabbítja meg, megteremti a hormonegyensúlyt.

Szabóné Papp Emőke- életmód tanácsadó

/Forrás:Style/