A hagymafélék egészségesebbek mint bármely más szupertáplálék?

A hagymát sokan kedvelik és használják főzésre ízes aromái miatt, azonban újabban felfedezték, hogy ennél sokkal több pozitív tulajdonsággal rendelkezik: természetes összetevői révén egészségünkre is kiváló élettani hatással van, úgy tűnik, még a gránátalmánál, vagy az áfonyánál is hatékonyabb.


Hagymafélék
A hagymafélék nagy arányban tartalmaznak quercetint
A quercetin egy polifenol, mely az antioxidánsok között a flavonoidok csoportjába tartozik. A vörös- és lilahagyma tartalmazza a legmagasabb arányban a többi hagymaféléhez képest. Általában elmondható, hogy minél erősebb a hagyma illata és íze, annál több antioxidánsban bővelkedik.

A quercetin más táplálékban is megtalálható, ismertebbek ezek közül a vörösbor, szőlő, alma, citrusfélék, olívaolaj, vagy a fekete áfonya. Gyulladáscsökkentő és –gátló hatásának köszönhetően bizonyítottan csökkenti a daganatok kialakulásának esélyét, illetve az ízületi gyulladás megelőzése, a prosztata védelme, az allergiás reakciók csökkentése és a megfelelő koleszterinszint támogatása is mind a quercetinhez köthetők.

A hagymafélék kiváló forrásai a vitaminoknak, ásványi anyagoknak és más fontos fitotápanyagoknak.
A hagymafélék gazdagok a gyógyhatású kéntartalmú vegyületekben
A hagymában található kénes vegyületek felelősek annak csípős ízéért és illatáért, illetve könnyfakasztó hatásáért.
Ezen kívül mikróba- és baktériumpusztító hatással is bírnak, így például a hús frissességét megőrizhetjük hagymafélék segítségével. A hagymában található kénes vegyületek a quercetinhez hasonlóan szintén csökkentik a rák kockázatát, illetve gyulladáscsökkentő hatásuk révén a gyulladásos légúti megbetegedések tüneteit is hatékonyan kezelik. Ráadásul gátolják a véralvadást, így segítenek a szív- és érrendszeri megbetegedések, így a magas vérnyomás, szívinfarktus, stroke és az érelmeszesedés megelőzésében.
A hagymafélék további vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak
A hagymafélékben magas szinten van jelen az A-, C- és E-vitamin, melyek kiváló antioxidánsok. Az ásványi anyagok közül a réz – mely a csontok és ízületek egészségéért és a selymes bőrért felel – található benne nagy arányban.
 És ha ez nem lenne elég, a hagymafélék hatékonyan segítenek megóvni még a gyomor és a belek egészségét is, mivel serkentik a belekben található pozitív hatású baktériumok működését.

Forrás: /dr.Tihanyi/