A gyógyító tönköly

A tönköly nagyon egészséges, pozitív hatással van nemcsak a testre, de a lélekre is. Mindent kibíró gabonafajta, így termesztéséhez nem szükségesek vegyszerek, növényvédők. Lisztjéből kiváló, hosszan elálló kenyereket készíthetünk, de ez még nem minden… 

A tönkölyről
8000 éve jelen van a Kárpát-medencében, egyes források szerint Nyugat-Ázsiából, mások szerint Észak-Európából érkezett ez a csodálatosan egészséges gabona. A búzával való keresztezés ellenére, hála a nemesítők munkájának, őrzi ősi tulajdonságait. Szerencsére az elmúlt években újra előtérbe kerültek előnyös tulajdonságai, és ma már nemcsak biok és vegák kedvence.

A tönköly tulajdonságai
Nem csak fehérjében gazdag, de kiváló vitaminforrás, tartalmaz klorofillt és enzimek tucatjait. Olyan aminosavat tartalmaz, ami emeli a szervezet szerotonin szintjét, így boldogító gabonaként is számon tartják. Méregteleníti szervezetünket és növeli energiaszintünket, valamint kitakarítja szervezetünkből a savas anyagcsere- és bomlástermékeket. A tönkölybúzát fogyasztók nagyobb koncentrációs képességről számoltak be, vizsgaidőszakban, munkahelyi megterhelés esetén érdemes bevetni. Gluténtartalma magas, lisztérzékenyek nem fogyaszthatják, viszont a cukorbetegeknek nagyon ajánlott. Bőrbetegségekkel, gyulladásokkal küzdők is sikereket érhetnek el vele, sőt daganatos betegségek kezelésében is nagyon jó eredményeket értek el vele.

Tönköly egy kicsit másképp
A tönkölyt nem csak a konyhában hasznosíthatjuk, az egészséges életmódot másképpen is támogatja, tönköly párna formájában. A tönkölypárna enyhíti az ízületi- és a migrénes problémák tüneteit, a szervezetre nyugtatólag hat. Ezen kívül még sok jótékony tulajdonsága van, melyek miatt érdemes kipróbálni a tönkölypárnát.

/Forrás: Énportál/