Így gyógyítják a rákot a Himalája lábánál

Meen-Tsee-Khang tibeti orvosi és asztrológiai központ

- Dél-Indiában egy klinikán voltunk, amely lényegében egy háromszintes épület. Az alsó szinten rendelők vannak, három orvos rendel egyszerre. A felsőbb emeleteken pedig az orvosok és a személyzet lakásai találhatók. Dharamsalaban található a Meen-Tsee-Khang tibeti orvosi és asztrológiai központ. Ez egy nagy intézmény, amelyben klinikák mellett van gyógyszergyártás és orvosképzés is - mesél a körülményekről Miklós Ádám, rendező.
A pulzusdiagnosztikától a tibeti mantrákig

Ha a rákgyógyászat kerül szóba, nyugaton kemoterápiára, sugárkezelésre és műtéti beavatkozásokra gondolunk, ám lassanként terjednek a keleten hagyományosan alkalmazott gyógymódok is. Arról azonban kevés fogalmunk van, hogy milyen diagnosztikai módszerekkel, illetve gyógyszerekkel dolgoznak például a tibeti gyógyítók.

- Láttunk különböző vizsgálati módszereket, amelyek közül a legismertebbet, a pulzusdiagnosztikát emelném ki. A tibeti orvosok nem csak kitapintják, hanem hallják is a pulzust, mely segítségével megállapítják a szervek fizikai és energetikai állapotát. Az eljárás során három-három ujjukat ráteszik a beteg jobb és bal kezére, így hihetetlen pontossággal meg tudják mondani, hogy a páciens hol érez fájdalmat, és mely szervei miatt alakult ki a betegség. Nagy hangsúlyt helyeznek a vizelet vizsgálatára is, mivel a szagából, habzásából és az ebből fakadó sercegő hangból további információkat tudnak leszűrni - magyarázza Száki Adrián.

Fontos az immunrendszer erősítése

- A tibeti rákgyógyászat egy komplex terápiát alkalmaz, hiszen nemcsak magával a betegséggel foglalkoznak az orvosok, hanem azzal, hogy egészében véve - mind mentálisan, mind fizikálisan - mennyire érzi jól magát a beteg. Sokszor a legfontosabb, hogy a sugárkezelt betegek hemoglobinszintjét normál szintre hozzák, és megerősítsék az immunrendszert. Ez egy lassabb folyamat, néhány beteg mesélte, hogy az első hónapban rosszabbul érezte magát, mint korábban, de aztán egyre javult az állapotuk. Dr. Dorjee - akivel egy hónapot töltöttünk a dél-indiai klinikán - mondta, hogy gyakran a betegek együtt alkalmazzák a tibeti gyógyszereket a nyugatiakkal. Sok vizsgálatot láttunk, ahol hallgattuk, hogy a doktorok milyen tanácsokat adnak a betegeknek - meséli Miklós Ádám.
A lélek szerepe a gyógyulásban

Előfordult, hogy egy rákos betegnek az orvos azt javasolta, ha tud bármilyen tibeti vagy hindu mantrát, akkor mondogassa azt minden nap. Ez egy mentális tréning, hiszen a betegeknek hinniük kell a meggyógyulásban. Ugyanakkor, mint Száki Adriántól megtudtuk, bizonyos esetekben a tibeti orvos javasolja, hogy a tibeti gyógyszerek mellett párhuzamosan folytassa a páciens a nyugati kezelést is.


Ebéd után meleg víz

A nyugati emberek számára a keleti gyógymódok többnyire szokatlannak tűnnek, sokan fogadják őket fenntartásokkal, hiszen nem illeszthetőek bele a nálunk megszokott tablettás-kapszulás sémákba. Arról kérdeztük Száki Adriánt, hogy mi volt számára a legmeglepőbb a tibeti gyógyítók módszereiben.

Tibeti gyógyszerek
Tibeti gyógyszerek

- A tibeti orvosok a vizsgálat után nemcsak gyógyszereket írnak fel a betegek számára, hanem étkezési tanácsot is adnak. Minden esetben ismertetik, hogy melyik ételeket nem szabad együtt fogyasztani, felhívják a figyelmet arra, hogy a gyümölcsöt csak egy-két órával a főétkezés után szabad enni, valamit rendszeresen és sok vizet kell inni.

- Érdekes élmény volt, hogy egy kiadós ebéd után nem forró, de felmelegített vizet ittunk, mivel ez segíti a gyomor működését. Először ódzkodtam tőle, de a jótékony hatása miatt itthon is folytattam ezt a szokást - meséli Adrián.
Mindenki számára elérhető kezelés

A tibeti gyógyítók egyik fő célja az, hogy a legszegényebb páciensek is megkaphassák a kezeléseket. Az effajta nemes törekvések azonban a gyakorlatban sokszor nehezen megvalósíthatóak. Száki Adriántól azonban megtudtuk, hogy mivel a tibeti gyógyítók nem használnak semmilyen reklámot vagy marketinget, az erre szánható pénzt a betegre tudják fordítani. Így valósulhat meg, hogy a gyógyszerek bárki számára elérhetővé válnak.

A rák szinten tartása is lehet cél

- A betegek általában még tünetmentesen is eljárnak felülvizsgálatra - meséli Miklós Ádám. Olykor a betegség szinten tartása a megoldás: egyik interjúalanyunk már hét éve szed tibeti gyógyszereket, azóta a tumor nem nőtt, de nem is csökkent. Dolgozik, és úgy éli a mindennapjait, mintha tökéletesen egészséges lenne. Viccelődött is rajta, hogy csak akkor érzi magát betegnek, amikor az orvoshoz kell visszamennie.
Kelet és nyugat egyensúlya

Az itteni hagyományos gyógyászat egyre elterjedtebb nyugaton is, így nem csupán Indiából és Tibetből járnak ide betegek, hanem az számos más országból is. Ugyanakkor keleten is számos esetben választanak nyugati gyógymódot.
Rákmegelőzés: te mit teszel a betegség ellen? Sportolok Letettem a cigit Egészségesen táplálkozom

Páciensek Németországból, az USA-ból

- Érdekes volt látni, ahogy nemcsak indiaiak, vagy tibetiek, de sok európai beteg zarándokol el a klinikákra. Találkoztunk páciensekkel Németországból, Oroszországból, az USA-ból, és még sorolhatnánk - tudjuk meg Miklós Ádámtól.

- Az indiaiak körében nagy tisztelete van a tibeti orvosoknak, és így a tibeti gyógyszereknek - mondja Száki Adrián. Előszeretettel választják ezt a gyógymódot, de talán a leggyakoribb a nyugati gyógymóddal való közös használat.

/Forrás:Femina/