Hasznos gyógynövény nőknek - A tőzegáfonya

A tőzegáfonyát mintha kifejezetten a nőknek találta volna ki a természet. Nézzük, miért!
Erősíti az immunrendszert és gyógyítja a húgyúti megbetegedéseket
A tőzegáfonya C-vitaminnal és flavonoidokkal erősíti az immunrendszert, csökkenti a rák kialakulásának esélyét, véd a szív- és érrendszeri betegségektől, enyhíti a lázat, élesíti a látást, sőt, még a bőrt is tisztítja. Nekünk, nőknek elsősorban mégis más miatt hasznos, főként a tél közeledtével: a vizsgálatok szerint segít megelőzni illetve gyógyítani a különböző húgyúti megbetegedéseket.
A '20-as években fedezték fel először, hogy a sok áfonyát fogyasztó embereknek savasabb a vizelete, és kevesebb baktériumot tartalmaz. A kutatások bizonyították, hogy a tőzegáfonya fogyasztása egy hippursav nevű anyag termelődését segíti elő, ami a húgyúti rendszerben erős antibakteriális hatást fejt ki, gátolja az ott lévő baktériumok szaporodását. A gyümölcs magas káliumtartalma fokozza a vese működését, így gyorsítja a méreganyagok távozását.

A levében található fitovegyületek emellett megakadályozzák, hogy a kórokozók hozzátapadjanak a sejtek falához, ezáltal kedvezőtlen környezetet teremtenek számukra, és csökkentik a fertőzés veszélyét. Mivel a nők tízszer gyakrabban kapnak el húgyúti fertőzéseket, mint a férfiak, így a tőzegáfonya fogyasztása elsősorban nekik ajánlott.

Hogyan hat?
A gyógynövény természetesen nem pótolja az antibiotikumos kezelést, mindössze kiegészíti azt. Ha már jelentkeztek a felfázás, vagy más, hasonló betegség tünetei, a tőzegáfonya-készítmények csillapítják a fájdalmat és a fertőzéssel járó kellemetlen, szúró érzést.
Több formában kaphatóak, így mindenki kiválaszthatja a neki leginkább megfelelő megoldást: találhatunk oldatot, tablettát, kapszulát, port, teakeveréket, aszalt gyümölcsöt, de készíthetünk a termésből saját kezűleg gyümölcslevet, szószt, lekvárt vagy akár fagylaltot is. Októbertől decemberig beszerezhetjük a bogyókat frissen, szárítva viszont egész évben megvehetjük.
Tippek a felhasználáshoz: áfonyaszósz főtt és sült húsokhoz (fanyar ízével kitűnő kiegészítője a sülteknek) vagy pudingokhoz, készíthetünk belőle tölteléket rétesbe, leveles tésztába vagy a bogyós gyümölcsökhöz hasonlóan szórhatjuk muffinba vagy piskótatésztába. /Forrás:Femcafe/

Tapasztalataim

Kommentar schreiben

Kommentare: 0