Természetes táplálék mellrák ellen

Halfélék


A szelén serkenti az immunsejtek és különösen az NK-sejtek - angolul natural killer, vagyis természetes ölősejtek - működését. Ezek feladata, hogy a szövetekbe jutva elpusztítsák a fertőzött, illetve tumoros sejteket. Emellett a szelén felerősíti a test antioxidáns mechanizmusait is. Sok szelént tartlamaznak a halak, a kagylófélék, illetve a belsőségek is.

Tej


Egyes kutatások szerint a magas kalciumbevitel jelentősen csökkentheti a mellrák kockázatát. Sok kalcium található a tejtermékekben, a lazacban, a mandulában. Ezek helyett – szükség esetén – ezer-kétezer milligrammnyi kalciumpótlás is megfelelő lehet.

Paradicsom


A paradicsom élénkpiros színét a likopin nevű antioxidáns karotinszármazék adja. A legtöbb likopint a szabadföldi paradicsom tartalmazza, az üvegházban érlelt - illetve bármilyen más zöldség, gyümölcs - jóval kevesebbel büszkélkedhet. A vegyület nem csak rákos betegségek ellen nyújt védelmet, hanem támogatja a zsíranyagcserét, erősíti az immunrendszert, valamint szabályozza a sejtosztódást is.

Citrusfélék


A mandarin, a narancs, a citrom vagy a grépfrút gömbölyű alakja mintha a mellet szimbolizálná. A formai hasonlóság nem véletlen: a citrusfélék fogyasztása egészségügyi szempontból pozitív hatással van a mell mirigyállományára, valamint nyirokrendszerére. Emellett magas C-vitamin- és tangeretin nevű flavonoidtartalmuknak köszönhetően segítenek megelőzni a mellrák kialakulását.

Lenmag

 

Kanadai kutatók rámutattak arra, hogy a lenmag rendszeres fogyasztása 26-28%-kal csökkentheti a mellrák kialakulását nőknél.

A lenmag a polifenolok egy bizonyos fajtáját, ún. lignán vegyületeket tartalmaz, melyek erőteljes anti-tumor hatással bírnak azáltal, hogy gátolják a rákos sejtek növekedését és elősegítik a programozott sejthalál (apoptózis) folyamatát ER- és ER+ mellrákok esetében. A lignán vegyületek anti-ösztrogén hatását in vitro és állatkísérletekben is vizsgálták. Ami a legfontosabb, hogy ezek az értékes vegyületek gátolják az áttétek kialakulását mindkét mellrák típus esetében.

Sajnos nem könnyű biztosítani szervezetünk számára a lignán vegyületeket, mivel pl. a zöldségek, olajos magvak, teljes kiőrlésű gabonák kb. 0,25-1 mg lignánt tartalmaznak 100g-onként. Ezzel szemben a lenmag kb. 100-szor annyi lignán vegyületet tartalmaz, mint ezek a táplálékok. 100g lenmag akár 3-350mg lignánt is tartalmazhat. 100g szezámmag is 132 mg-ot tartalmaz.

A kanadai kutatók vizsgálták a mellrák előfordulását és a vizsgálatban résztvevők lenmag fogyasztását. Megállapították, hogy a lenmag rendszeres fogyasztása akár 28%-kal csökkentheti a mellrák kialakulását.
Fontos megjegyezni, hogy a lenmagolaj nem tartalmaz lignán vegyületeket. Napi 5-6mg lignán bevitele már bizonyos fokú védelmet jelenthet a mellrákkal szemben (a nyugati, fejlett világban élő nők lignán fogyasztása ennek kb. egy ötöde, nagyjából napi 1mg).

Fentiek alapján a nők vonatkozásában a lenmag feltétlenül szupertápláléknak tekinthető./Forrás:dr.Tihanyi/