A csokoládé kedvező egészségügyi hatásai

A közkedvelt édesség nemcsak finom, hanem számos kedvező élettani hatással is rendelkezik, természetesen csak abban az esetben, ha mértékkel fogyasztjuk. Következzenek az érvek a csokoládé mellett.

A megfelelő típus kiválasztása
Mivel a csokoládé előnyös tulajdonságait a kakaónak köszönheti, éppen ezért kedvező hatásai a minél magasabb, lehetőleg minimum 70%-os kakaótartalmú étcsokoládé fogyasztása esetén érvényesülnek igazán. Mivel a kakaón kívül cukrot és vajat is tartalmaz, így csak mértékkel nassoljunk belőle: hetente 100-200 grammnál nagyobb mennyiség elfogyasztásának ugyanis már nem csak pozitív hatásai vannak.

Egészségesebb szív
A csokoládé csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát. A benne található antioxidáns hatású flavonoidok növelik az erek felületén levő sejtek nitrogén-monoxid termelését, ami elősegíti az artériák tágulékonyságát, így a vér megfelelő keringését. Segít a vérnyomás és a koleszterinszint alacsonyan tartásában és a vérlemezkék összetapadásra való hajlamát csökkentve szerepet játszik az ereket elzáró vérplakkok kialakulásásának megelőzésében is.

A cukorbetegség megelőzése
Talán meglepően hangzik, hogy a diabétesz elkerülésében éppen egy édesség bizonyulhat hasznosnak, ám egy tanulmány szerint a flavonoidok hatására fokozottan előállított nitrogén-monoxid a vércukorszintre is kedvező hatással van.

Stresszcsökkentés
Egy feszültebb időszakban sokan automatikusan a csokoládéhoz fordulnak, ami valóban sokat segíthet, hiszen hatására csökken a stresszért felelős hormonok termelődése és ezeknek az emésztésre gyakorolt káros hatása. A boldogsághormonként ismert endorfin és az antidepresszáns hatású szerotonin termelése révén levertség és depresszió ellen is hatásos.

Súlycsökkentés
Meghökkentő lehet, de a csokoládé még a diétás tervekkel sem olyan összeegyeztethetetlen, mint elsőre gondolnánk. Mivel elősegíti a jóllakottság érzését, és csökkenti a kalóriadús desszertek és zsíros ételek utáni vágyat is, így ezt az édességet még a vonalaikra fokozottan ügyelők is fogyaszthatják - de természetesen csak mértékkel.

Köhögés
A köhögésben szenvedőknek is segítséget jelenthet a csokoládé, ami teobromin tartalma révén az agy érintett területének aktivitását, a bolygóideg irritációját csökkenti.

Szellemi teljesítmény fokozása
Könnyen és gyorsan felszívódó szénhidráttartalma, a benne levő, serkentően ható teobromin és koffein, valamint a flavonoidok 2-3 órára agyi vérkeringést fokozó hatása miatt fogyasztása az agyunknak is segít jó formába lendülni./Forrás:Femcafe/